office@farmaciaelfa.ro
Luni - Vineri: 08:00 - 21:00 Sâmbătă : 08:00 - 18:00 Duminică : 08:00 - 14:00
L-V: 08:00-20:00 S-D: 08:00-15:00
Alimentele ce contin probiotice nu sunt o noutate in alimentatia noastra cotidiana,ele sunt consumate si recomandate datorita efectelor benefice pentru sanatatea omului.
Din pacate, gradul tot mai ridicat de procesare al alimentelor din comert care contin probiotice a micsorat numarul culturilor de bacterii care mai rezista vii pana ce ajung in organismul uman.Foarte putine bacterii bune mai reusesc sa supravietuiasca procesului de fabricatie (din cauza proceselor de sterilizare si pasteurizare la care sunt supuse ).De aceea,este necesara interventia in regimul alimentar a suplimentelor probiotice.
Probioticele sunt microorganisme vii care exercita efecte pozitive asupra sanatatii atunci cand sunt ingerate intr-o cantitate suficienta. In interiorul colonului (intestinul gros), la adult, exista in mod normal un numar de aproximativ 400 de tipuri de microorganisme, care constituie flora intestinala. Flora intestinala bine echilibrata contine microorganisme "prietenoase", care protejeaza sanatatea (probiotice). La copil, flora intestinala incepe sa se constituie imediat dupa nastere, iar obtinerea unei flore intestinale bine echilibrate este esentiala pentru sanatatea copilului.Toate probioticele intalnite in farmacii sub forma de plicuri sau capsule(Lactacare,Linex,Eubiotic,Refflor,Cymbio,Jarro-Dophilus,Protectis) au un continut bogat in culturi vii special selectate pentru copii (Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei , Streptococcus thermophilus) dar si pentru adulti.
Recomandarile pentru consumul de suplimente probiotice care contin bacterii acido-lactice au fost facute in principal in cazul tratamentului cu antibiotic (pentru ca probioticele sa limiteze „daunele” asupra florei intestinale),cu precizarea ca probioticul sa fie administrat la 2-3 ore distanta de antibiotic . Se foloseste pe intreaga durata a curei de antibiotic si se continua inca o saptamana dupa terminarea tratamentului.
Probioticele s-au remarcat de asemenea prin beneficiile majore aduse unei bune functionalitati ale organimului uman:
-ajuta la digestia alimentelor;
- la o toleranta mai buna a principiilor alimentare (proteina laptelui de vaca la sugari sau lactoza in cazul persoanelor cu intoleranta la lactoza);
- au un rol important in mentinerea sanatatii intime a femeii,cu mentinerea unui ph-acid, -contribuie semnificativ la calmarea colicilor sugarilor ;
-normalizarea tranzitului, cu prevenirea si ameliorarea simptomelor ce insotesc constipatia sau diareea acuta(aparuta ca urmare a tratamentului cu antibiotice, a alergiilor alimentare sau diareea calatorului);
-poate interveni asupra simptomatologiei sindromului colonului iritabil ;
-poate ajuta organismul sa reactioneze mai rapid si eficient in timpul dietelor/curelor de slabire si nu in ultimul rand importanta contributiei in procesele imunitare.
Este foarte important sa ne hranim corect,dar este la fel de important sa ajutam organismul sa beneficieze cu adevarat de aceste suplimente cu bacterii acido-lactice care vin in sprijinul unei vieti sanatoase.