office@farmaciaelfa.ro
Luni - Vineri: 08:00 - 21:00 Sâmbătă : 08:00 - 18:00 Duminică : 08:00 - 14:00
L-V: 08:00-20:00 S-D: 08:00-15:00
Diareea este o afectiune sau un simptom ce poate sa apara la sugari, copii, adolescenti, adulti la orice varsta.
Pe parcursul vietii fiecare om a avut sau va avea parte de un episod diareic.
Exista doua tipuri de diaree : acuta care nu dureaza mai mult de o zi si cronica care persista mai mult de o zi.
Cauzele diareei pot fi multiple : infectii bacteriene si virale, paraziti, sensibilitate sau intoleranta la unele alimente , reactii adverse la unele medicamente , anumite boli cronice datorita carora pacientii prezinta intoleranta la unele componente ale alimentelor.
Pacientii care prezinta diaree, pot pierde cantitati mari de lichide prin intermediul scaunelor apoase repetate ceea ce poate duce in scurt timp la deshidratare cu efecte nefaste asupra sanatatii.
De aceea, aceasta afectiune trebuie tratata corespunzator indiferent de motivul aparitiei .
Fie ca se datoreaza ingestiei unui aliment consumat in ultimele 24 ore care a stricat echilibrul florei intestinale sau unei bacterii care a patruns in organism pe cale aeriana sau digestiva , diareea se manifesta prin scaune frecvente, apoase, care pot fi insotite si de crampe dureroase , greata si varsaturi.
Ce trebuie sa facem ?
Primul pas in tratarea diareei este hidratarea corespunzatoare cu apa plata sau ceaiuri antidiareice(sunatoare, menta, chimion) neandulcite , in portiuni mici si la peste 3 l in 24 de ore.
Un pas la fel deimportant il constituie regimul alimentar care trebuie sa excluda alimente bogate in fibre (fructe si legume crude) , bogate in uleiuri (seminte , nuci), bogate in grasimi (branzeturi grase, unt), in carbohidrati (dulciuri de orice natura , fainoase ), excitante (cafeaua, alcoolul)
Alimentatia va fi una in cantitati mici si poate sa includa pana la disparitia fenomenului diareic,alimente usor digerabile cum ar fi : orez, carne de pui fiarta sau gratar, morcov fiert ,branza de vaci slaba, ceai neandulcit , apa plata.Reintroducerea alimentatiei obisnuite se va face treptat si tot in cantitati mici.
Daca diareea persista mai mult de o zi si depaseste 6-8 scaune ,se impune adresarea urgenta la medic .
Trebuie sa stiti ca farmacistul va recomanda suplimente alimentare constand in saruri de rehidratare orala , absorbante de gaze , fermenti , probiotice, anumite ceaiuri si medicamente din plante si unele antidiareice care va vor ajuta la tratarea unui episod diareic .
NU UITATI ! Tratarea diareei urmeaza patru pasi : hidratarea , regimul alimentar specific , suplimentele recomandate de farmacist , consultul medical in situatia in care se impune.